SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białko sfd

  • [...] u sportowców, którzy potrzebują dużej ilości energii, a mniej składnika budulcowego (czyli białka). Nic nie stoi na przeszkodzie, by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, jak i klasyczną, dostarczającą praktycznie samych protein (np. białka serwatkowe: WPC, WPH, WPI, kazeinowe, białka jaja). Podsumowanie Odżywki typu gainer należą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3173 Data: 2021-04-16 16:58:41
  • Zdrowa dieta ketogeniczna - co warto uwzględnić?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dużą ilość białka. I wtedy spożycie białka może okazać się już niewystarczające.  Na szczęście przemysł suplementacyjny dostarcza nam niezwykłe bogactwo odżywek wysokobiałkowych tak, że nawet „ketoweganie” znajdą przemyślane kompozycje białek pozwalające zapomnieć o brakach tego makroskładnika. Po odżywki wysokobiałkowe powinniśmy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 853 Data: 2021-10-29 14:32:26
  • [...] w diecie. Jakie produkty wybierać? Doskonałym źródłem białka roślinnego są nasiona roślin strączkowych, orzechy, produkty pełnoziarniste, a także kompletne odżywki białkowe. Spożywając różnorodne pokarmy, możesz uzyskać wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm potrzebuje, a nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Przykładowo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4153 Data: 2021-11-15 17:31:00
  • [...] testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż jest nieaktywny), wolny testosteron. Jedyna kwestia, o której trzeba pamiętać, to, że białko sojowe zawiera mniej aminokwasów (np. BCAA, rozgałęzionych), dlatego dawkowanie powinno być większe niż klasycznego, serwatkowego (WPC, WPH, WPI). Czy różnica między [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1650 Data: 2022-03-11 08:23:11
  • Ile białka znajduje się w mięśniach?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] u mężczyzn i 9 kg u kobiet. Jednak podkreślają, że 77% znajduje się w komórkach (jako BCM), ale 23% łącznie poza komórkami i w płynie pozakomórkowym. Konkretnie jest to białko zdeponowane w: komórkach 77% 23% jako ECS (ang. extracellular solid) – ciałach pozakomórkowych, w postaci stałej oraz ECF (ECF (ang. extarcellular fluid) – płynach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1159 Data: 2022-03-22 20:59:45
  • Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 820 Data: 2022-09-03 01:05:43
  • [...] kofeinę, uzyskano lepsze efekty w porównaniu z samym treningiem aerobowym lub samą suplementacją kofeiny. Przy tym warto pamiętać, że kofeina (guarana), zielona herbata czy białko serwatkowe poprzez różne mechanizmy sprzyjają pozbywaniu się zbędnych kilogramów. Przeczytaj koniecznie: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1347 Data: 2022-11-14 14:19:14
  • Codzienna aktywność fizyczna jest kluczowym elementem zdrowego trybu życia. W miarę jak ludzie coraz bardziej zainteresowani są osiągnięciem wysokiej sprawności fizycznej, pojawiają się pytania o optymalne metody treningowe. Jedną z takich kwestii jest dwukrotny trening w ciągu jednego dnia. Pojęcie jest dość szerokie, dlatego należy poznać jego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1002 Data: 2023-10-26 16:26:27
  • Czym są podroby i czy są zdrowe? Korzyści i zagrożenia!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 508 Data: 2023-12-12 09:36:49
  • [...] też wiedzieć, że dieta osób trenujących wymaga większych ilości białka. Trenowane mięśnie potrzebują do rozwoju aminokwasów jako materiału budulcowego. Takim materiałem jest białko, które zbudowane jest właśnie z aminokwasów. Najłatwiejszym i optymalnym dla zdrowia wyborem wcale nie jest mięso lub twaróg a przepyszne białko serwatkowe. Stąd tak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12295 Data: 2018-07-25 07:08:40
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] do umiarkowanej podaży, wysoka podaż węglowodanów zwiększała ryzyko zgonu o 23%, zbyt niska podaż o 20%. Jednak śmiertelność wzrosła, gdy węglowodany zamieniono na białko lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (wzrost o 18%), a zmniejszyła się, gdy były to białka lub tłuszcze pochodzenia roślinnego (spadek ryzyka o 18%). Interpretacja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1373 Data: 2019-01-06 13:38:37
  • [...] która prowadzi do powolnej utraty masy mięśniowej. Istnieją suplementy diety, jak i produkty żywnościowe, które skutecznie wspomagają walkę z chorobą. Należą do nich białko, kreatyna, kwasy tłuszczowe omega 3, jak i witamina D3. Nie tylko kwestie żywieniowe są pomocne. Warto również zapoznać się z czynnikami, które mają istotny wpływ na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2086 Data: 2020-09-29 17:23:39
  • [...] białka z dietą. Najwartościowsze będą w tym przypadku tzw. białka wsokocysteinowe, do których zaliczane są w pierwszej kolejności białka serwatkowe. Tak więc koktajl wysokobiałkowy na bazie izolatu lub koncentratu białka serwatkowego powinien być naszym ulubionym deserem w okresie zwiększonego narażenia na infekcję wirusową. Przeczytaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6380 Data: 2020-11-09 10:56:46
  • Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim.  Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2355 Data: 2021-06-01 11:02:23
  • [...] stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. W jakich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4245 Data: 2021-08-29 08:20:14
  • [...] Już  pilotażowe badanie tej problematyki (Georges, 2014) wykazało, że suplementacja probiotycznego szczepu Bacillus coagulans, w połączeniu z dodatkową porcją odżywki wysokobiałkowej, może potęgować efektywność treningów sportowych. Do tego badania zakwalifikowano 10 zdrowych, wytrenowanych adeptów ćwiczeń siłowych, którzy albo spożywali 20 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2747 Data: 2021-10-30 11:27:58
  • [...] i stanowiły ważną część diety ludzi. Dlaczego nasiona chia są od wieków tak popularne? Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika, a ponadto zawierają białko i minerały, w tym żelazo, wapń, magnez i cynk. Wiele publikacji zwraca uwagę na korzyści płynące ze spożywania nasion chia, m.in. na wspieranie zdrowia serca, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1162 Data: 2022-07-31 09:02:31
  • [...] zawierają dodatek soli i cukru. Jeżeli zależy ci na uzyskaniu jak najwięcej korzyści, wówczas szukaj produktów bez tych dodatków. Niektóre z nich mają dodatek odżywki białkowej. Jest to dobra opcja dla osób, które szukają dodatkowych źródeł tego makroskładnika. Biorąc jednak pod uwagę założenia weganizmu, trzeba zweryfikować, jakie to jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2083 Data: 2022-08-20 13:04:50
  • [...] wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę ciała i masę tkanki tłuszczowej; przyrost [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1318 Data: 2022-11-18 18:35:23
  • Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1759 Data: 2023-03-20 17:20:06